Премиерът Николай Денков поиска от президента да освободи Тончев в началото

...
Премиерът Николай Денков поиска от президента да освободи Тончев в началото
Коментари Харесай

Радев: Случаят с председателя на ДАНС е приключен, изпратих официален отказ на МС

Премиерът Николай Денков изиска от президента да освободи Тончев при започване на ноември. Правителството координира работата на службите, сподели тогава Денков и добави, че е изгубил доверието в управлението на ДАНС.

" Случаят с ръководителя на ДАНС е завършен, през днешния ден изпратих формален отказ за отстраняването на ръководителя на ДАНС, тъй като претекстовете не дават отговор на закона ", разяснява Радев. 

По думите му днес на Съвета по сигурността към Министерския съвет държавното управление е обосновавало своите решения с анализите и позициите на ДАНС.

Това демонстрира доста ясно, че главната причина не е в нарушаването на закона, а в сюжета от записа, добави президентът.

Румен Радев показа мнението си и за протичащото се в Народното събрание по отношение на дерогацията за " Лукойл " и гласуването на вота на съмнение към кабинета " Денков ".

Следя със сериозна угриженост протичащото се през днешния ден в Народното събрание, съобщи още президентът. " Управляващите и болшинството в този парламент би трябвало да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към жителите, а не хазартно надхитряне. Докато Народното събрание и държавното управление си играят на власт, в това време текат редица процеси със мощен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и стопанската система си, режем си европейската вероятност, сами саботираме личните си национални цели ", сподели президентът и продължи:

" Преди месец аз предизвестих, че новата енергийна вноска ще декапитализира " Булгартрансгаз " и ще има мощно негативна реакция в Европа. Тогава ръководещите шумно отхвърлиха. За страдание, едвам през днешния ден, сякаш стартират да осъзнават размера на вредата, която те предизвикват. Защото дългът на " Булгартрансгаз " към този момент е над 250 милиона. Унгария подаде иск против България към Европейска комисия. Затова и през днешния ден бяха тези спешни ограничения, под паника, с цел да не продължава обезкървяването на " Булгартрансгаз ".

Румен Радев акцентира още, че това не взема решение главния проблем, тъй като дългът на сдружението няма по какъв начин да бъде отписан от неговия баланс.

" В бюджета за следващата година няма да влязат по този начин бленуваните милиарди от вноската, а България към този момент се сочи с пръст като обезсърчителен сътрудник. Унгария с всяка възможност ще сезира съда на Европейски Съюз против България и то същата тази Унгария, която е наш съдружник и сътрудник, с която ни свързват исторически и културни връзки. Същата Унгария, с която единствено преди два месеца при визитата ми там, с помощта на другарството и положителната работа, подписахме съглашение с президента и премиера, което трансформира България във значим фактор в доставките за полутечен газ за Европа. И ние в този миг с тези дейности съсипваме това ", безапелационен беше президентът и разяснява изявлението на Асен Василев за DW.

" И фарсът става цялостен, когато в западни медии четем изказване на нашия министър на финансите, който твърди, че главната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неблагоприятен вносът на съветски газ за Унгария, Австрия. България очевидно става тясна за манията за великолепие на някои хора, които към този момент се пробват да диктуват решенията на суверенни страни - на наши съдружници и сътрудници, на които ние разчитаме за Шенген ", сподели още президентът.

И добави, че мощно се надява и министър-председателят, и външният министър, и Комисията по външна политика в Народно събрание да осъзнават какво се случва.

Попитан за решенията на партиите по отношение на дерогацията за " Лукойл ", Радев отговори следното:

" Не съм представител на партиите, само че постоянно съм имал позиция, която е в полза на българските жители и българската стопанска система. Всички разбори демонстрират, че едно преждевременно унищожаване на дерогацията води до непростим риск за недостиг на горива и за скок на цените ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР